Keneler ile bulaştığı bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi önemli halk sağlığı sorunlarına yol açan ve ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Karabük ilimizde özellikle Eflani ilçemizde geçmişte bir çok kene vakası gerçekleşmiştir.
Karabük’te 2006 ve 2007’de birer, 2008’de 9, 2009’da 5, 2010, 2011 ve 2013 yıllarında birer kişi olmak üzere 8 yılda toplam 19 kişi Kene ısırması sonrası hayatını kaybetti. Son 5 yıldır ise ölüm vak’ası olmamıştı.
Ne yazık ki geçtiğimiz gün Karabük’ün Zobran köyünde besicilik yapan bir hemşerimiz 7 aylık bebeğinden çıkardığı keneden bulaştığı düşünülen KKKA neticesinde yaşamını yitirdi. (Allah Rahmet Eylesin) Bebek ise kontrol altına alındı. (Allah Yavrumuzu ve Bizleri Korusun)
Bu üzücü olay yaşanmadan önce mart ayı ortaların Karabük İl Sağlık Müdürlüğünce ilimiz Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik KKKA Hastalığı Eğitimi verilmişti. (Bakınız)
Gene Eflani Belediyesinin web sitesinde nisan ayı başlarında konuyla ilgili duyuru yapılmış, sağlık bakanlığının broşürü paylaşılmıştı. (Bakınız)
Şimdi bizlere düşen gerekli tedbirleri alarak, kene hakkında uyanık olmaktır. Aman Dikkat!
Karabük İl Sağlık Müdürlüğünce Paylaşılan KKKA Bilgi Notu;
Kene
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?
KKKA önemli halk sağlığı sorunlarına yol açan ve ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Dünyada 30’un üzerinde ülkede görülmektedir. Orta Doğu, Asya, Afrika ve Doğu Avrupa’daki bazı ülkelerde de endemik olarak görülmektedir. Ülkemizde ise 2002 yılında benzer özellikteki hastaların varlığıyla dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında tanısı konmuştur.
Nasıl Bulaşır?
Virüsü taşıyan kene türlerinin insan vücuduna tutunması ya da virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi, keneyle temas eden KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile korunmasız temas edilmesi ile bulaşmaktadır.
Kimler Risk Altındadır?
Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler; kasaplar ve mezbaha çalışanları; veteriner hekimler; askerler; korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar; KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli; laboratuvar çalışanları; hasta yakınları risk grubundadır.
Kuluçka Süresi ve Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın kuluçka süresi kene tarafından tutunma ile virüsün alınmasını müteakip genellikle 1-3 gün en fazla 9 gün olabilmektedir. Hastalık ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı- kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-barsak kanaması, akciğer ve beyin kanamaları görülebilir.
Tedavisi Nasıldır?
Hastalığın tedavisinin temelini destek tedavisi oluşturur. Bunun yanında hastanın sıvı-elektrolitlerinin ve kan değerlerinin izlenmesi gerekmektedir. Gerekirse taze donmuş plazma ve trombosit süspansiyonu verilebilir. KKKA ölümle sonuçlanabilmekle birlikte, hastalıkla ilgili Türkiye’de görülen vakalarda ölüm yüzdesi %4-5 civarındadır.
Korunma:
Hastalıktan korunmak için kişilerin bir takım önlemleri alması gerekmekte olup alınması gereken önlemler;
- Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli,
- Pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli,
- Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalı,
- Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudun ve elbiselerin her yerine dikkatlice bakılmalı,
- Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil kontrol edilmeli ya da ettirilmeli,
- Çocukların vücutları da mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli,
- Vücuda tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkartılmalı, çıkartılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli,
Bilinmelidir ki vücuda tutunan kene ne kadar kısa sürede fark edilir ve erken dönemde çıkartılırsa hastalık riski de o kadar azalır.
