İl Müdürü Çetin Ayvalık, Eflani’de Bir Dizi Ziyaret Gerçekleştirdi

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık Eflani’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Ayvalık, Eflani Kaymakamı Büşra Güneş’i, Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul’u, Kaz Yetiştirme Çiftliğini ve Küçükbaş Besi Çiftliğini ziyaret etti. “Bitki Zararlıları ile Mücadele” konulu kursun ilk günü çiftçilerimiz ile bir araya gelerek açılış konuşması yaptı.

Eflani Kaz Çiftliği

İl Müdürü Çetin AYVALIK; Eflani Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün de iştirakçisi olduğu SOGEP kapsamında finanse edilen “Kırsal Kalkınma İçin Eflani’de Üretim Genele Yayılıyor” projesi dahilinde yapılan damızlık kaz çiftliğini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Ziyaretlerine çiftlik sorumlu yöneticisi Veteriner Hekim Zerrin YILMAZ eşlik ederek, çiftlik faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında damızlık kazlardan üretilen yumurtalar kuluçka makineleri ile kaz civcivi yetiştirilerek eğitim alan 60 çiftçiye dağıtımı yapılacak ve kaz üretim genele yayılacaktır.

İl Müdürü AYVALIK, başta Eflani Belediye Başkanı İbrahim ERTUĞRUL’ a projenin gerçekleşmesinde ve tarıma kattığı değerlerden dolayı kendilerine teşekkür ederek,  çiftlik sorumlu yöneticisi Veteriner Hekim Zerrin YILMAZ’ ı  ve ekip arkadaşlarını çalışmalarından dolayı tebrik etti. İl Müdürlüğü olarak sağlık ve teknik alanda her zaman destek olacaklarını belirtti.

Eflani Küçükbaş Koyun Çiftliği

İl Müdürü Çetin AYVALIK; Eflani İlçesi ziyaretleri sırasında küçükbaş hayvan besiciliği yapan Rüzgar Hayvancılık işletmesini ziyaret ederek işletme hakkında bilgiler aldı.

İşletme, 5000 baş kapasite ile yaklaşık 1500 kuzu besiciliği yapmakta olup 2-3 aylık periyotlar ile İlimiz ve çevre İllere gerek canlı gerekse karkas et olarak ticaret faaliyetinde bulunmaktadır.

İl Müdürü AYVALIK, ziyareti sonrası çiftlik Müdürü Vedat Ekemen’e çiftlik faaliyetlerinde başarılar diledi.

Eflani Halk Eğitimi Kursu

İl Müdürü Çetin AYVALIK; Eflani İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eflani Halkeğitim Merkezi Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlemiş olduğu “Bitki Zararlıları ile Mücadele” konulu kursun ilk günü çiftçilerimiz ile bir araya gelerek açılış konuşması yaptı.

Kursun Açılışına İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekin ŞENOL, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet ÇELEBİ, İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ali Rıza KAHVECİ, Eflani Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karadeniz, Kurs öğreticileri teknik personelimiz ve çiftçiler katıldı.

Kursumuz 72 saat olup İlçemizden 55 çiftçinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. 32 Saatlik kısmı teorik olarak anlatılacak olan kursun 40 saatlik kısmı arazide uygulamalı olarak devam edecektir.

İlçemizde, Bakanlığımız Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı 638 çiftçimizin toplamda 70 bin dekar alanda hububat ve yem bitkisi üretimi yapılmaktadır. Bölgemizde karşılaşılan ve büyük oranda zarara sebep olan hastalık ve zararlılar ile mücadele zarar eşiği belirlenerek mücadelesi doğru zaman, uygun dozda uygulanması ve yapılacak olan mücadelenin bilinçli yapılması önem arz etmektedir. Toprak ve bitki üzerinde görülen her canlı zararlı değildir. Üretimin olmazsa olmazı tozlanma safhasında bu canlılara ihtiyaç vardır. Bu sebeple kimyasal mücadeleye başlamadan önce zararlı tespiti yapılmalı ve mücadelesi doğru şekilde planlanmalıdır. Kursumuzda sözlü olarak anlatılacak bilgilerin belirlediğimiz hububat ekilişi yapılmış tarlalarda kursiyerlerimizle beraber uygulamalı zararlı ve hastalık tespiti, zarar eşiği, uygulama zamanı, uygun ilaç seçimi ve hazırlığı, uygulama sonrasında da tedavinin etkisi değerlendirilecektir.

Alışılagelmiş ve bir önceki neslin uyguladığı gübre çeşit ve gübre uygulama zamanları ile ilgili verimi artırmaya yönelik bölgemiz toprak özellikleri de göz önünde bulundurularak çiftçilerimize gübreleme ile ilgili bilgilendirme ve tavsiyelerde bulunulacaktır. Toprak analizi uygulamasının önemi ve verime etkisi vurgulanacak olan kursumuzda 2022 üretim sezonu için sonbaharda alınan toprak numunesi örnekleri ile ilgili toprak analizi rapor sonuçları yorumlanacaktır. Bunun sonrasında gübre seçimi, uygulama zamanı ve miktarı belirlenerek yine çiftçilerimizle beraber uygulamalı olarak yapılacaktır.

İlçemizde ihtiyaç gördüğümüz, çiftçilerimizin de talepleri üzerine içinde bulunduğumuz dönemde buna müsait olduğu için hem teorik olarak hem de uygulamalı olarak budama ve terbiye şekilleri ile ilgili de bilgilendirmelerde yapılacaktır.

İl Müdürü AYVALIK, “Çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda bilgi sahibi olmak istedikleri farklı konu ile ilgili müracaat etmeleri halinde Müdürlüğümüz olarak her zaman kurs ve eğitim düzenlenebileceklerini, tarımsal faaliyetleri konusunda yapmak istedikleri projeler için her zaman Müdürlüğümüze bekliyoruz.” dedi. Kurs sonunda başarılı olan kursiyerlerimize sertifikaları takdim edilecektir. 

Konu Hakkında Görüşünüzü Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir