Eflani’nin Geçim Kaynakları

Karabük İli Eflani İlçesi Başlıca Geçim Kaynakları

1. TARIM:
Tarım ve Hayvancılık Bölgenin 1. Geçim Kaynağıdır. Toprakların 14.860 Dekar’ı sulu arazi 374.000 Dekar’ı susuz arazi 350.000 Dekar’ı orman alanı 10.000 Dekar’ı kültür dışı alandır. Mevcut dört sulama göledinin çevresi hariç bölgenin tamamında kuru tarım yapılmaktadır.

İlçe ve köylerinde tahıl tarımı yapılmakta; buğday, arpa vb. ekilmektedir. Tahıl tarımında traktör ve gübre kullanılmasına rağmen verim düşüktür. Bunda geleneksel tarım yapılmasının etkisi vardır. Tarım ekonomik bir faaliyet olarak yapılmaz. Köylünün kendi ekmek ihtiyacı, hayvanlara yem ve saman için yapılır. Son yıllar da iyice azalan ekili arazi sayısı BERCE İşletmesi ile artmış ve tarlalara ekonomik değeri olan ayçiçeği gibi tarım ürünleri ekilmiştir.

eflani-hasat

2. HAYVANCILIK:
Son Yıllar da İlçe merkezi ve köylerinde yerli ırk hayvan sayısı azalmış, Çiftçilerimiz Hayvan Irkları Suni Dölleme ve İlçe Dışından Alınan Cins Hayvanlarla Değiştirmişler, Montofon, Hoşteyn, Simentel vb. Irklarda Hayvanları Yetiştirmeye  Başlamışlardır. Köylerde az miktarda koyun beslenir. Tavukçuluk ise aile ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. Yaklaşık 15.000 adet büyükbaş, 5.500 adet küçükbaş (Koyun Keçi ) tahminen 20.000 adet kümes hayvanı ve tahminen 2.000 adet arı kovanı mevcuttur.
TÜİK’in verilerine baktığımızda 2004 yılından itibaren canlı hayvan sayıları verilmektedir. 2004 Yılında Eflani’deki tüm hayvan (sığır, at, eşek, keçi, koyun, manda) sayısı: 17.425 idi. 2009 Yılında bu rakam 12.255 olmuştur, 2017 yılında: 12.975 ve son olarak 2018 yılında Eflani’de 14.994 baş hayvan bulunmaktadır
Arıcılıkta Son Yıllarda Bir Kıpırdanma Mevcuttur. Ancak bu da ekonomik bir faaliyet olabilecek düzeye ulaşmamıştır.

3. MEYVECİLİK
İlçe ve köylerinde elma, armut, ceviz, erik yetiştirilmektedir. Ancak bunların bakımı ve ilaçlanması yönünde gerekli uygulamalar yapılmamaktadır. Yetiştirilen ürünler aile ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.

4. SEBZECİLİK
İklimi sert olduğundan birçok sebze çeşidi yetiştirilmez. Ancak fasulye ,kabak, mısır ,nohut, patates, soğan gibi sebzelerden iyi verim alınabilir. Bununla Birlikte Köylerde Ufak Çaplı Seralara Rastlanmaktadır…

5. İŞÇİLİK
İlçe köylerindeki halkın büyük bir kısmı emeklidir. Nüfusun büyük kısmı İlçe de iş sahasının olmaması, arazilerin bölünüp parçalanması, çiftçiliğin verimli olmaması gibi nedenlerden dolayı göç etmiştir. Resmi olmamakla birlikte günümüzde Eflani dışındaki Eflanili sayısının 100.000’i geçtiği düşünülmektedir. (2004 yılı Eflani, açık ve kapalı kayıt nüfus toplamı: 97.750 kişi. Kaynak: H. Lütfi Ersoy )

6. MADENLER
Eflani’de Esencik ve Yağlıca başta olmak üzere bir çok köyde Mermer Çıkartılmaktadır. Eflani Rustik Yeşil Mermeri ünlüdür. Birkaç Bölgede Daha Rezervlerin Olduğu Tespit Edilmiştir. Eflani Mermeri Ünlü ve Tercih Edilen Bir Mermerdir. Yağlıca Köyünde Şişecam Kuvars Kumu Çıkarma İşlemi Yapaktadır. Ayrıca Zamanın da Ova Tarafında Kömür, Demirli Köyü Civarında Demir Çıkartılmıştır. Şu an buralarda bir işletme veya çalışma yoktur.

Konu Hakkında Görüşünüzü Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir