Eflani ilçemiz Yağlıca Köyü sınırlarında yer alan CAMİŞ MADENCİLİK A.Ş. tarafından işletilen KUVARSİT MADEN OCAĞI VE KUVARSİT HAZIRLAMA TESİSİ’nin alanı ve kapasitesi artırılıyor.
Kapasite artışı için yapılan müracaatlar neticesinde “son şekli verilen ÇED raporu”ndaki bazı bilgiler şöyle;
Mevcud Kuvarist maden ocağının 49,12 ha alan üzerinde 800.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip olduğu, kapasite artışı projesi ile birlikte ocak alanının 133,37 ha’a ve üretim kapasitesinin de 2.250.000 ton/yıl’a çıkarılacağı ifade ediliyor.
Mevcut Kuvarsit Hazırlama Tesisi’nin ise 24,78 ha’lık alan üzerinde kurulu durumda ve yıllık 600.000 ton Kuvars Kumu üretim kapasitesine sahip olduğu, kapasite artışı ile birlikte 24,78 ha lık alan 37,68 ha çıkarılacak Kuvars Kumu Hazırlama Tesisinin kapasitesinin 450.000 ton artarak yıllık 1.050.000 ton’a çıkarılacağı ifade ediliyor.
Raporda Tesisin Hizmet Amaçları ise şöyle sıralanıyor;
- Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’ye (Şişecam) bağlı Trakya Cam Sanayi A.Ş.’ye bağlı Polatlı ve Yenişehir/Bursa cam fabrikalarının, Anadolu Cam San. A.Ş. Eskişehir ve Bursa/Yenişehir Cam Fabrikalarının cam üretiminde kullandığı kuvars kumu ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması hedeflenmektedir.
- Sektörde yeni iş olanakları sağlamak,
- Projenin gerçekleştirileceği başta Köy, İlçe ve İlin istihdamının artırılması,
- Sektördeki katma değer yaratan yatırımlar yapmak,
- Üretilecek olan Kuvars Kumu ve 2 Kalite Kuvars Kumunun hammadde olarak kullanılacağı Cam, Boru, Seramik, Çimento, Gaz Beton, Patinaj Kumu ve Kimya sektörünün dışa bağımlılığını azaltmak,
- Ülkemizin yerli kaynaklı cam üretimi sağlamak,
- Yerli ve milli hedefleri gerçekleştirmek,
- Daha çevreci üretim gerçekleştirmek.
Proje kapsamında yapılan rezerv çalışmaları kapsamında kapasite artışı ile birlikte proje alanındaki rezervin yaklaşık 74 yıl kullanılabileceği hesaplanırken yapılan tesisin ekonomik ömrünün 70 yıl olduğu ifade edilmiştir.
Söz konusu kuvarsit ocağı ve tesis alanının; kuzeyinde ve yaklaşık 3.868 m mesafede Bağcıgaz Köyü, kuzeyinde ve yaklaşık 4.320 m mesafede Emirler Köyü, kuzeydoğusunda ve yaklaşık 3.353 m mesafede Kocacık Köyü, doğusunda ve yaklaşık 2.250 m mesafede Yağlıca Köyü, batısında ve yaklaşık 4.122 m mesafede Örencik Köyü, güneyinde ve yaklaşık 760 m mesafede Çatak Köyü bulunmaktadır. Ocak alanı ile tesis arasındaki mesafe kuş uçuşu yaklaşık 1,5 km’dir. Proje alanının kuzeyinden Safranbolu-Eflani yolu geçmektedir. Tesis alanının doğusundan ve yaklaşık 70 m mesafede Domuzpınar Deresi geçmektedir. Ocak alanının güneyinden ve yaklaşık 65 m mesafede Acısu Deresi geçmektedir.
Kapasite artışı yapılması planlanan ocakta yılda 12 ay, ayda 30 gün ve günde 16 saat, tesislerde ise yılda 12 ay, ayda 30 gün ve günde 24 saat üzerinden üretim gerçekleşecektir. 1 vardiya 8 saat olacağından tesisler günde 3 vardiya, ocak alanında ise günde 2 vardiya üzerinden üretim gerçekleştirilecektir. Kapasite artışı ile birlikte ocak alanında 16, tesislerde ise 90 personelin istihdam edilmesi planlanmaktadır.
Hazırlanan ÇED raporunda Eflani’nin tarım ve hayvancılık durumu, toprak özellikleri, orman alanları, jeolojik özellikleri vb. gibi bir çok özelliğine değinildiği için daha fazla bilgi için rapora göz atmanızda fayda var.
Meraklılar Rapora Buradan Ulaşbailir; son şekli verilen ÇED Raporu
Karabük Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ilgili duyurusu için tıklayınız