Vali Gürel; “Eflani’de Göletlerde var Tarihi Altyapıda”

İlimize gelen ziyaretçi sayısını arttırmak, nitelikli hale getirmek, turizmin 12 aya yayılmasını sağlamak amacıyla yapılacak ve yapılması planlanan projeler ile çalışmaların değerlendirildiği Turizm Toplantısı Vali Fuat Gürel başkanlığında Kültür ve Turizm Müdürlüğünde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Gürel, “Toplantımız ilimizin ve bölgemizin kalkınması için faydalı bir toplantı olur inşallah. Geçen sene de buna benzer bir toplantı gerçekleştirmiştik, fakat pandemiden kaynaklı bir kısım aksamalar oldu.

Turizm anlamında bölgemizin ve ülkemizin en nadide yerlerinden biri olan Safranbolu’muz da geçmiş yıllara oranla 4 katı kadar bir kaybımız söz konusu. 2019 yılında 318 bin olan konaklama sayımız 90 binlere kadar düşmüş durumda. Safranbolu ülkemizin en önemli kültür turizmi noktalarından bir tanesi, 1994 yılında UNESCO Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi ile birlikte mevcut durumu üzerine kat be kat değer katarak bütün dünyadan misafirleri çekmeye başlamış bir kültür noktası. Tabi bu hemen olan bir hadise değil, 1970’li yıllardan itibaren dönemin yöneticileri ve  insanlarımızın  katkıları ile günümüze, inşallah  bizlerinde çabaları  ile geleceğe taşınmış olacak. Safranbolu bütüncül korunan bir şehir, aynı zamanda yaşayan bir şehir ve inşallah bu şekilde yaşamaya da devam edecektir. Ancak mevcut bu kültür altyapısı ile devam etmek bir müddet sonra insanları sıkabilir, bu manada geçmişten bu yana bu değerleri  çeşitlendirmek adına birtakım projeler gerçekleştirilmiş. Geçmişteki yöneticilerimiz örneğin cam terası kazandırmışlar, yüzbinlerce insanın oraya ziyaret etmesi sağlanmış, mağara  turizmi adına Bulak Mencilis Mağarası devreye sokulmuş. Bunun gibi bazı örnekler Safranbolu altyapısına katkıları olmuş. Gelen misafirlerin sadece Safranbolu tarihi çarşısını ziyaret etmelerini  değil Safranbolu’nun diğer güzelliklerini yaşamalarına da imkân vermiş. Geçen sene sadece 400 bin insanın sadece cam terasa çıktığını biliyoruz. Ülkemizin çeşitli yerlerinde cem teraslar yapılmaya başlanması ile birlikte bilinirliliği biraz arkalarda kalmış bile olsa Türkiye’de yapılan ilk cam teras olması sebebiyle oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Safranbolu bir ilki yaşadı diyebiliriz, şimdi turizmimiz Safranbolu ile birlikte Batı Karadeniz Bölgesinde var olan doğa turizminin de en üst seviyede olduğu noktalardan bir tanesi.

İlimizin, %71’i ormanlarla kaplı olması nedeniyle ülkemizde orman varlığının en fazla olduğu yer, Yenice ilçemizde bu oran %87’leri geçiyor. Bu kadar orman varlığının olduğu bir yerde doğa turizminin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle Yenice ilçemizi ziyaret ettiğinizde bir Orman Denizini görüyorsunuz, uçsuz bucaksız bir güzellik, önünüzde hele birde sonbahar aylarında doğanın bütün renklerinin kesintisiz bir şekilde gözler önüne serildiği bir alan.

Eskipazar Hadrianapolis antik kenti önemli noktalarımızdan bir tanesi, çok önemli bir altyapısı mevcut, Mozaiklerin güzelliği ve yapısı ile Hatay ve Gaziantep bölgesinde var olan mozaik yoğunluğu ve güzelliğini bize gösteriyor, Batı Karadeniz’in Zeugma’sı diye adlandırılıyor. Önemli bir kilise mevcut, üst yapısı, çatısı hazırlanmış ziyarete açık. Biz bu kilise, hamam ve bir roma konutunun da aynı şekilde üstünü kapatıp ziyarete açmak istiyoruz. Ayrıca birde karşılama merkezi yaptığımızda Hadrianapolis Antik Kenti bir ören yeri statüsüne kavuşarak bölgemize gelen misafirlerimize de orayı gösterme şansına kavuşacağız.

Bölgemizin doğal güzelliklerinin yaşanması adına Baklabostan Tabiat Parkımız var ve turizme kazandırmak adına bir kısım çalışmalarımız devam etmekte, tabiat parkı olarak hizmete alacağız.

Diğer taraftan Yenice ilçemiz kendi başına bir değer, Şeker Kanyonu içerisinde bulunan Yenice Evi özellikle kamp, trekking, doğa severlerin ve alternatif turizm tutkunlarının ziyaret ettiği ve sevdikleri bir bölge. Ayrıca Ihlamur Teras gibi bir tesise sahip, Yenice bu anlamda bir kimliğe bürünmüş durumda.

Eflani ilçemizde göletlerimiz mevcut ama bölgenin bir tarihi altyapısı da  mevcut. Özellikle Safranbolu, Eflani ve Pınarbaşı güzergâhını düşünerek bir altyapı oluşturulabilir.

Karabük Keltepe Kayak Merkezimiz Kış Turizmi için planlanan bir tesis, Kayak Merkezindeki çalışmalarımız bitti ve bu sene daha organize bir şekilde misafirlerimize açmış olacağız. En büyük eksiğimiz konaklama ile ilgili bir tesisimiz henüz yok, Safranbolu’yu entegre ederek bu sorunu çözebiliriz. Önümüzdeki yıllarda konaklama tesisi gerçekleştirerek bu eksikliğinde giderileceğini düşünüyoruz. Keltepe’nin planlanması sadece kış turizmine yönelik değil, biz onu yaz turizmine de elverişli hale getirmeyi, Eskipazar, Yenice ve Eğriova Göleti arasında yürüyüş parkurları ile birleştirerek kamp, trekking, bisiklet, oryantrinig ve foto safari gibi alternatif turizm olanaklarını sunmayı planlıyoruz. Genel manada bakacak olursak turizm noktasında çok avantajlarımız mevcut, bunlar bizim değerlerimiz ama bize gelen misafirlerin birçoğu Amasra, Kastamonu veya diğer noktalara geçiyor. Aslına bakılırsa bunun bölgesel olarak düşünülmesi gerekiyor, bu anlamda fuarlarda yer almak gerekir. Aslında en iyi tanıtım sizin gösterdiğiniz misafirperverliktir, bu oldukça etkili sonuçlar veriyor. Ayrıca sosyal medyanın bu konuda çok etkili olduğunu düşünüyorum, bunlarında kullanılması ile beraber daha da artacağını biliyoruz. Safranbolu’da safran hasadı gerçekleştiriliyor, bunu bir turizm alt yapısı olarak planlıyoruz ve gerçekleştiriyoruz. Çok önemli sonuçlar alıyoruz, belki safran tarlalarının çoğalmasını sağlıyoruz, diğer aromatik ve ekonomik bitkilerinde ortaya çıkmasını sağlayabiliriz. Geçmiş yıllara nazaran 2 katı kadar safran ekim alanını geliştirdik.

Kültür ve Turizm Bakanımız çok önemli bir ziyarette bulundu, Karaelmas Ekspresi dediğimiz bir tren güzergâhıyla ilimize geldi, bu trenin Zonguldak ilimize kadar gitmesi gerekiyor, çünkü esas doğa güzellikleri buradan başlıyor. Özellikle Yenice doğası ve tünelleri bu tünellerde önemli bir tarihi yansıtıyor, Karaelmas Ekspresi projesinin önümüzdeki sene için düşünüldüğü biliyoruz, Bakanlığımız bu konuda çalışmalar gerçekleştiriyor, bu proje bize ekstradan bir değer katacak. Tüm bunlar yöremize bir ilginin olduğunu gösteriyor, bu gelişmelerde Valilik, Kaymakamlıklar, Belediyeler ve sivil toplum örgütleri olarak bizlere bazı görevler yüklüyor. Tüm bunlara rağmen bazı eksikliklerimiz mevcut, yeterli alt yapı ve rehber hizmeti sektöründe bulunan arkadaşlarımızın eğitimlerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Turizm sadece sizin şehrinizle alakalı değil tüm bölgenin planlanması ile ilgilidir, bunun için Amasra’nın Kastamonu’nun ve diğer yerlerin devreye sokularak bütüncül anlamda bir değer oluşturulması gerekir. Toplantının ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlara vesile olmasını diliyorum, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”diye konuştu.

Vali Fuat Gürel’in konuşmasının ardından 2021 yılında hayata geçirilmesi planlanan turizm destinasyonlarının daha etkin tanıtılmasını sağlamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme (TGA) Ajansından gelen uzmanlar tarafından “İller ve Destinasyonlar Tanıtım Çalışması” hakkında bilgiler verildi.

Soru ve cevap bölümü ile sona eren Turizm Toplantısına Vali Fuat Gürel’in yanı sıra Kaymakamlar, Belediye Başkanları, kurum müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Kaynak: Karabük Valiliği

Konu Hakkında Görüşünüzü Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir